Bli medlem i Järla IF FK!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Järla IF Fotbollsklubb
Med Hjärta och Hjärna

Om klubben

Det var en gång.....

 

Fredagen den 10 juli 1914, efter en fotbollsmatch mellan pojkar från Järla och Sickla, som vi samlades ett 40-tal ungdomar nere på den dåvarande fotbollsplanen, samma plats där nu A.-B de Lavals Ångturbins gjuteri är beläget, och satte oss ned i gräset vid planens ena hörn. Det var icke så kinkigt med lokal på den tiden och icke med en hel del annat heller förresten!  - Hämtat ur minnesskrift med anledning av Järla idrottförenings 10-års jubileum den 10 juli 1924.

 

1910-talet

Bildandet av föreningen den 10 juli 1914, bildandet klubbas igenom med hjälp av en rökpipa och sekreterarbordet är en gammal tobaksask av plåt. Klubbens 1:a ordförande var Anders Bohman 1914-16.  Klubbens verksamhet består av fotboll, friidrott, skidsport, boxning och bandy. 42 ynglingar anmäler genast sitt intresse och klubbens allra första rörelsekapital består av hela 10 kronor. Järlas på den tidens starkaste fotbollsstjärna Sven Yngström blir rikskänd 1918 när han som högerytter i Stockholms stadslag är med och slår ut Östergötland på Stockholms stadion. Yngström tappade, för att citera dåtidens tidningar, "byxorna men inte koncepterna".

 

1920-talet

Den 12 januari 1923 tillåts även flickor att bli medlemmar i föreningen och märks främst inom skidsporten. Det dröjer ytterligare 50 år tills Järla får sitt första damlag. Järlas herrar harvar i Stockholmsserien klass 3.

 

1930-talet

"Fotboll har inom Järla IF varit sorgebarnet under så gott som alla de gångna tjugo åren", stod det att läsa i klubbens 20-års jubileumsskrift 1934.

 

1940-talet

1948 fick järlafotbollen en ny eldsjäl och ledare i A-lagets före detta målvakt Wolle Womsten. Han lade också grunden till klubbens starka ungdomsfotboll genom att på egen hand starta kvartersserier för pojklag.

 

1950-talet

Järla får en egen hemmaplan. Där simhallen och sporthallen står idag var det ett träsk ner till Ryssviken. Spelarna hjälpte själva till och röjde för planen. A-laget avancerar upp i division 4. Klubben växer även på bredden med juniorlag och flera pojklag.

 

1960-talet

Hilding "Hilla" Samulesson legendarisk Järlaprofil skapar Järla IFs fotbollsskola öppen för barn från fem år. Henry Carlsson tar initiativet till Järlaträffen, Sveriges första fotbollsturnering för A-pojklag av elitklass. 1967 slås Järla IFs och Skuru IKs fotbollssektioner ihop. Efter några år tillbaka i stockholmsserierna kvalificerade sig A-laget samma år återigen för spel i division 4.

 

1970-talet

Första damlaget bildas men läggs ner efter en säsong.  1977 avancerar herrlaget upp i division 3.

 

1980-talet

Klubbens fotbollssektion har 700 medlemmar. 1981 vinner Järla div 3 och kvalar mot div 2 mot Oddevold men det går inte vägen. Året därpå får Järla sin största idrottsliga framgång när A-laget efter att ha vunnit div 3 i kvalet upp till div 2 (dagens super-etta) spelar 0-0 hemma mot GAIS. Kraftigt nederlagstippade spelar Järla 1-1 mot samma lag på bortaplan. GAIS tränareBosse Falk skulle ha haft 40-årsfest men ställde in på grund av förlusten. Han har senare beskrivit händelsen som sitt bittraste idrottsminne. Men i kvalomgången blev Järla krossade av Brommapojkarna, resultat 0-6.

 

1990-talet

1993 ombildas Järla IF till en alliansförening - sedan dess är varje sektion en egen idrottsförening och klubben heter Järla IF FK och är en ren fotbollsförening. Superklubben Nacka FF bildas av Järla, Boo FF och Saltsjöbadens IF för att ge lovande spelare en chans att stanna kvar i kommunen. Öppet för ungdomarna från 14 år som ville satsa hårt på elit. Både herr och damlaget tar sig upp i division 1. Nacka FF spelar i både pojkallsvenskan och juniorallsvenskan. Men ekonomin blir snabbt ansträngd.

 

2000-talet

Nacka FF går i konkurs 2001. Järlas herrlag återskapas, går ihop med Fotbolket och övertar deras plats i div 7. Järlas damer startar på nytt i div 5. Klubben växer på bredden. 2001 hade Järla 21 lag anmälda och ca 150 medlemmar. Järla bildar sina första flicklag 2000. Från och med det datumet växer Järlas flickverksamhet kraftigt. 2003 får Järla sin första egna hemsida. 2004 har föreningen ett stort 90-årsjubileum.  2008 har Järla 55 lag anmälda i St Erikscupen, 3 seniorlag, farmaravtal på damsidan med Nacka DFK ca 700 medlemmar med ett 100-tal ideella ledare. 2000-talet avslutas med 2009 då vi har haft en rekordår när det gäller antal deltagare i vår knattefotbollsskola med dryga 100 deltagare. Undra vad Hilding "Hilla" Samuelsson som grundande fotbollsskolan på 60-talet hade tänkt om detta? Sommarfotbollsskolan har under 00-talet har blivit större och större och är en återkommande viktig händelse för Järlas 7-12 åringar. Dalecarlia Cup är också en av de viktiga händelserna för Järlas 11-16 åringar då vi under detta årtionde har blivit "stammisar" i Borlänge under en julivecka. Det har gjort att vi har fått ett växande dalahäst-stall!

 

2010-talet

Under hösten 2012 lades ett fantastiskt jobb ner av föreningens föräldrar, ledare och spelare. Det fortsatte under hela 2013 och nu 2014 börjar vi närma oss målet. Vår fina nya kafeteria är invigd, rehabgymmet är i princip klart och vi hoppas att snart kunna färdigställa omklädningsrummen. Parallellt med detta oerhörda jobb har vi också hunnit med att fira vårt 100-årsjubileum med en härlig fest på Nacka IP lördagen den 13 september, som för de vuxna fortsatte på kvällen i Dieselverkstadens stora festlokal. Hurra för oss!

Nu siktar vi mot framtiden med mottot: Fotboll för alla. Nya projekt som lanserats under hösten är: Afterschool-fotboll för gymnasieungdomar, Dream Team för barn och ungdomar som behöver lite extra stöd och Ledarakademin för våra ledare.

 

Vill du jobba med oss in i framtiden? Kontakta oss, du behövs!

 

Har du en egen Järlahistoria att dela med dig av? Gå in på Jubileumsfliken och skriv i vår 100-års gästbok!! Ingen historia är för liten eller för stor!!! SKRIV det är bara du som kommer ihåg hur det egentligen var!

 
Status fotbollsplaner
Anmälan
Järlas Webshop
Stolta Sponsorer
Bingo Stockholm - Alla hallar